LifestyleTechnologie

Fake news en waar het allemaal begon

Fake news is een veelgebruikte term die duidt op verzonnen of verdraaide berichten die als nieuws worden verspreid. Hoewel fake news al lange tijd bestaat, werd het een populaire term tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Maar waar komt de term eigenlijk vandaan?

De term “fake news” begon als een grap. In 1883 publiceerde de New York Sun een artikel over een man die een verrekijker had gebruikt om de eerste wortels van de maan te zien. Het artikel werd als een hoax gezien en ging viral, waardoor het een gevleugelde uitdrukking werd: “Hoaxes zoals de maanwortel.”

Met de komst van sociale media werd de term “fake news” populairder. Sociale media-gebruikers begonnen verhalen te verspreiden die niet geverifieerd waren als waarheidsgetrouw, maar toch als een soort van nieuws werden verspreid.

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 kwam de term “fake news” echt in het openbaar debat terecht. Er werd gezegd dat verhalen die op sociale media werden verspreid, beïnvloed hadden bij de verkiezingen. Er verschenen zelfs websites die zogenaamde ‘fake news’ verzamelden en publiceerden.

De populariteit van “fake news” is sindsdien alleen maar toegenomen. Het is gebleken dat veel mensen kwetsbaar zijn voor verkeerde informatie, vooral als het gaat om politiek nieuws. Hoewel er stappen worden gezet om fake news tegen te gaan, lijkt het erop dat het een probleem blijft.

Related posts
LifestyleTechnologie

Montana eerste staat die Tiktok wilt verbieden

Technologie

Kassen kleuren roze. Hoe kan dit?

LifestyleTechnologie

Twitter stopt met de blauwe vinkjes

LifestylePolitiek

Schiphol laat privévliegtuigen niet langer landen

Sign up for our Newsletter and
stay informed